Nieuws

Poëzie-activiteiten eind januari 2017

Op zondag 22 januari zullen de DIEdichters hun jaarlijkse gedichtendagbundel presenteren. Dit keer is het thema ‘Humor’. Voorzitter van de Raad voor Cultuur, Marijke van Hees, zal de eerste bundel in ontvangst nemen. De presentatie zal plaatsvinden in Het Vestzaktheater en begint om 15:30. Presentatie: Ernst Bergboer. Toegang gratis.

Op woensdag 25 januari zal opnieuw de Keuze van De Stadsdichter worden gehouden. Stadsdichter Jovan Bilbija praat over poëzie met vijf bekende Enschedeërs. Dit jaar zijn de gasten: Marieke ter Brugge, directeur Enschede Promotie; kleinkunstenares Anne-Linde van de Veen; oud lobbyist/politiek adviseur Den Haag Ed Figee; schrijver/filmmaker Claus Brockhaus en burgemeester Onno van Veldhuizen. Muzikale bijdrage Edwin Dertien. Locatie: Het Vestzaktheater. Aanvang: 20:30. Gratis toegang.

Donderdag 26 januari: Op de Nationale Gedichtendag 2017 organiseren de DIEdichters het lunchconcert Muziek&Poëzie. Dit jaar staat de gedichtendag in het teken van het thema humor. Deelnemende dichters zijn S. van Tuinen, Bram Geerlings en Peter Hofman. Locatie: De Grote Kerk. Aanvang: 12:30 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 28 januari: Verkiezing stadsdichter en afscheid van stadsdichter Jovan Bilbija. Muzikale bijdrage: Robin Bleeker. Presentatie: Heleen Bosma. Locatie: Muziekcentrum, Arke Zaal. Aanvang 20:00. Toegang gratis.

Kijk voor verdere activiteiten op de website van SLME.

 

Nieuwe stadsdichter gezocht!

De termijn van stadsdichter Jovan Bilbija zit er bijna op. Tot 7 januari 2017 kunt u, als u in januari 18 jaar of ouder bent en in Enschede woont, gedichten insturen om kans te maken op het volgende stadsdichterschap van Enschede.

Voor deelname aan de verkiezing stuurt u vijf gedichten, waarvan twee over Enschede (en niet eerder gepubliceerd), naar stadsdichter@bibliotheekenschede.nl. Voegt u ook een korte motivatie toe waarin u uitlegt waarom u deze functie ambieert en hoe u deze wenst in te vullen. De jury zal drie dichters uitnodigen om op gesprek te komen en op 28 januari zijn/haar gedichten voor te dragen. Die avond zal de volgende stadsdichter bekend worden gemaakt.

Stadsdichter bent u voor twee jaar. U schrijft minimaal twaalf gedichten per jaar over aan Enschede gerelateerde zaken. Daarnaast kan de stadsdichter bij bepaalde gelegenheden gevraagd worden een gedicht te schrijven en deze voor te dragen. Ook de begeleiding van de junior stadsdichter behoort tot de taken. De stadsdichter kan ondersteuning verwachten van de DIE-dichters (dichters in Enschede), een groep die bestaat Enschedese dichters, waaronder een aantal oud-stadsdichters.

Voor het stadsdichterschap ontvangt de stadsdichter een jaarlijkse vergoeding.

Klik hier voor de regelementen.

 

Alondra Overmeer verkozen tot nieuwe junior stadsdichter van Enschede!

alondra-wintMet haar sprekende gedicht “Vergeten kind” is Alondra Overmeer verkozen tot Enschedese junior stadsdichter 2016-2017! De 11-jarige leering uit groep 8 van basisschool De Bothoven is daarmee de opvolger van Sarah Vegter die de stad afgelopen jaar van poëtische glans voorzag.

De driekoppige jury, bestaande uit kinderboekenschrijfster Annie Makkink, stadsdichter Jovan Bilbija en Sarah Vegter, waren onder de indruk van Alondra’s verzen over vergeten en buitengesloten kinderen, over haar voordracht en over haar volwassen commentaar op de onderwerpkeuze. We kijken uit naar Alondra’s volgende gedichten!
 
 
 
 
 
Opening tweede serie gedichten op het Wilminkplein: 10 december!

affiche

 

Poëzie op het Wilminkplein

WP_20160608_10_19_50_Pro

WP_20160608_10_21_35_Pro
Op zondag 5 juni 2016 heeft wethouder van cultuur Jeroen Hatenboer, bij de aftrap van de Culturele Zondag, op het Wilminkplein de eerste zes gedichten onthuld die het plein tot een waar poëzieplein maken. De gedichten worden eens per half jaar vervangen. Naast een gedicht van Willem Wilmink zal er een gedicht bij zitten van de stadsdichter, de juniorstadsdichter, de DIE-dichters en anderen.

 
Biebevent Taal & Poëzie 27 februari 2016

biebeventprogramma-2 (1)

Poezieweek 2016

SLME – Opening Poëzieweek 2016

Tijdens de opening van de Poëzieweek 2016 presenteren de DIE-dichters S. van Tuinen, Bert de Haan, Regine Hilhorst, Moes Wagenaar, BoBBoswinkel, Margót Veldhuizen en stadsdichter Jovan Bilbija hun nieuwe gedichtenbundel “Herinneringen”. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan de Enschedese wethouder van Cultuur, tevens poëzieliefhebber Jeroen Hatenboer. Naast de DIE-dichters zullen de junior-stadsdichters Dunja Koiter en Sarah Vegter acte de présence geven.

Presentatie: Bärbel Dorbeck-Jung. Muzikale omlijsting: Robin Bleeker.

zondag 24-01-2016 om 15:00 uur – Gratis
[bron: hetvestzaktheater.nl]

Keuze van de Stadsdichter

Traditiegetrouw staat in het kader van de jaarlijkse Poëzieweek “De Keuze van de Stadsdichter” op ons programma.Stadsdichter Jovan Bilbija kiest bij prominente Enschedeërs een passend gedicht en nodigt hen uit hun eigen favoriete gedichten voor te dragen.

Gasten: Martha Riemsma, hoofdredacteur Twentsche Courant Tubantia; Adrie Arendsman, beeldend kunstenaar; Johanneke ter Stege, ‘oud’-Enschedese en stadsdichter van Deventer; Arthur Adam, singer-songwriter; Ben Coelman, hoofd educatie Nationale Reisopera; Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede.
Aan de piano: Edwin Dertien.

woensdag 27-01-2016 om 20:30 uur – Gratis
[bron: hetvestzaktheater.nl]

 

Sarah Vegter is de nieuwe junior stadsdichter!
Sarah3ENSCHEDE 18 november 2015 – Tijdens de finale van de juniorstadsdichterverkiezing in de Centrale Bibliotheek is Sarah Vegter benoemd tot junior stadsdichter 2015-2016! Met haar gedicht “Huiswerk” maakte de 11-jarige leerling van de Anna van Burenschool grote indruk op de jury – een krachtig en grappig gedicht dat met veel overtuiging werd voorgedragen. Sarah neemt het stokje over van Dunja Koiter, die vlak voor de bekendmaking haar laatste gedicht voordroeg. Samen met Annie Makkink, Mathile Harholt en Jovan Bilbija zat Dunja in de vierkoppige jury.

Junior stadsdichtersverkiezing – 18 november 2015

Nog even en Dunja Koiter zwaait af als junior stadsdichter van Enschede. In de zoektocht naar een opvolger worden alle Enschedese leerlingen uit groep 7 en 8 uitgenodigd om hun gedicht in te sturen (zie VIDEOLES op deze site). Dit kan tot tot maandag 9 november. Op woensdagmiddag 18 november zal in de bibliotheek in het centrum van Enschede de nieuwe junior stadsdichter bekend worden gemaakt. Bij deze gelegenheid zal Dunja, bij wijze van afscheid, haar laatste gedicht als junior stadsdichter voordragen.

 

DIE dichters dichten voor Culturele Zondag – 29 maart 2015

Tijdens de eerstvolgende Culturele Zondag (29 maart 2015) zullen bij Bagels & Beans en Van der Poel gedichten te lezen zijn van Bob Boswinkel, Margót Veldhuizen, Bert de Haan, Moes Wagenaar, Stefanie van Tuinen en Jovan Bilbija.

DIE dichter Bert de Haan zal bij Christine le Duc erotische gedichten voordragen (om 13:40, 14:40 en 15:40) en zijn erotische tekeningen aan het grote publiek tonen.

Stadsdichter Jovan Bilbija zal om 15:15 bij Gusto een akoestische set spelen met bandgenoot Arthur Adam ten Cate, onder de naam Drum Boy Attila.

 

Boudewijn Betzema uitgeroepen tot nieuwe Dichter bij Overijssel

Tijdens “Overijssel Verwoord” in de Schouwburg Deventer is op 4 maart Boudewijn Betzema uitgeroepen tot de nieuwe provinciedichter van Overijssel. Hij volgt hiermee Heleen Bosma op die deze rol vanaf 2013 vervulde. De jury prees Betzema om zijn originaliteit en zijn vermogen vorm en inhoud tot één passend geheel te smeden.

 

Voorstelling “Von Kopf bis Fuss” door oud-stadsdichter Regine Hilhorst – 9 maart

regine vkbf copy
Nieuwe stadsdichter

Enschede heeft een nieuwe stadsdichter! Jovan Bilbija volgt Regine Hilhorst op voor een periode van twee jaar. Op 31 januari 2015 werd Jovan gekozen uit 23 andere aanmeldingen. De andere genomineerden waren Bram Geerlings en Dick Schlüter. De jury prees Jovan voor zijn originaliteit. Hieronder zijn genomineerde gedichten. De Presentatie van de avond was in handen van  Magda Nij Bijvank.

 

10847323_908412469203415_1131194722499751391_o

STADSDICHTERSVERKIEZING

stadsdichterverkiezing

ZATERDAG 31 JANUARI 2015

20.00 UUR

MUZIEKCENTRUM, ARKEZAAL
NOORDERHAGEN 27 ENSCHEDE

De verkiezing van de stadsdichter vindt plaats op 31 januari. Het programma voor die avond wordt bepaald door en in overleg met het Genootschap van Stadsdichters van Enschede. Naast poëzie zal muziek een belangrijke rol toebedeeld krijgen, in samenhang met het thema van de Poëzieweek ‘ Met zingen is de liefde begonnen’.

De presentatie van het programma is in handen van de Magda NijBijvank

 

 

Poëzie Enschede
Opening Poëzieweek 2015
januari 25

DIE-dichters presenteren hun nieuwe bundel ‘Met zingen is de liefde begonnen’, naar het thema van de Poëzieweek. Muzikale omlijsting: Bart Peeters Weem en Evert Duipmans. Presentatie:Bärbel Dorbeck-Jung. Naast de DIE-dichters zullen de junior-stadsdichters Anne van Heek en Dunja Koitink acte de présence geven.

Waar: het Vestzaktheater Enschede, Walstraat 35 Enschede

Wanneer: zondag 25 januari 2015 om 15.00 uur

Entree: gratis

website: www.hetvestzaktheater.nl

 

Workshop dichten voor volwassenen

januari 27

Workshop ‘Door dichten dichter bij kunst’, dichten voor volwassenen door oud-stadsdichter en DIE-dichter Bob Boswinkel.

reserveren via: info@concordia.nl

Waar: Concordia Oude markt 15, Enschede

Wanneer: dinsdag 27 januari om 20.00 uur

Entree: vrije gift

website: www.concordia.nl

 

Workshop dichten voor kinderen
januari 28

Workshop ‘Door dichten dichter bij kunst’, dichten voor kinderen door oud-stadsdichter en DIE-dichter Bob Boswinkel.

reserveren via: info@concordia.nl

Waar: Concordia, Oude Markt 15 Enschede

Wanneer: woensdag 28 januari om 15.00 uur.

Entree: gratis

website: www.concordia.nl

De Keuze van de Stadsdichter januari 28 Regine Hilhorst

de keuze FB
Stadsdichter Regine Hilhorst interviewt haar gasten en vraagt hen om hun favoriete gedicht voor te dragen. M.m.v. onder meer Shadrick Elodia (de zingende buschauffeur) en Willem-Jaap Zwart (directeur Concordia). Ayer Koc (fractievoorzitter CDAEnschede) Alyze Bos (kinderboekenschrijfster) en Theo Hakkert (Columnist en kunstredacteur TCTubantia) Muzikale bijdragen: Mareen Hoek en Bert van der Veen.

reserveren via: info@hetvestzaktheater.nl

Waar: Het Vestzaktheater Enschede, Walstraat 35 Enschede

Wanneer: woensdag 28 januari om 20.30 uur

Entree: gratis

website: www.hetvestzaktheater.nl

 

Muziek&Poëzie Lunchconcert

6de M&P programmablad
januari 29
Het zesde Muziek&Poëzie Lunchconcert, samengesteld door DIE dichters in Enschede, staat geheel in het teken van het landelijk thema van de Poëzieweek: Met zingen is de liefde begonnen. Een wervelende show, opgebouwd rond zang en poëzie van DIEdichters Regine Hilhorst (stadsdichter), S. van Tuinen en Moes Wagenaar. Met muziek van pianist Bert van der Veen en Tim de Man.

Waar: Muziekcentrum Enschede; Arke zaal, Noorderhagen 27 Enschede

Wanneer: donderdag 29 januari om 12.30 uur.

Entree: gratis

Website: www.slme.nl

 

Poetry Slam voor jongeren
januari 29

De Muziekbank Overijssel en de Openbare Bibliotheek Enschede organiseren tijdens hun wekelijkse BIEB-event een Poetry Slam voor jongeren. Wat is de link tussen poëzie en rap?

Waar eindigt rap en begint de poëzie en andersom. Sommige rapnummers/ teksten zijn zonder de ‘beat’ poëzie, andersom lenen sommige gedichten zich prima om als rapnummer te gebruiken. Met medewerking van Stichting Cultuurgeluid en singer/songwriter Jasper Slaghuis. Cultuurgeluid is een organisatie waar coaching, dagbesteding en actieve dagbesteding centraal staan. Zij programmeren met enige regelmaat activiteiten tijdens de BIEB-events. Jasper Slaghuis is bedrijfsleider van de Muziekbank Overijssel. Hij presenteerde in november 2014 zijn eerste, zeer goed ontvangen, solo-album Bend. Slaghuis maakt al jaren muziek. In het verleden deed hij dit als zanger en songsmid van de band Yukka.

Waar: Openbare Bibliotheek Enschede, café de Pijpenla, Pijpenstraat 15 Enschede

Wanneer: donderdag 29 januari 2015 om 20.00 uur

Entree: 2 euro (inclusief Koffie/thee

website: www.bibliotheekenschede.nl , www.muziekbank.nl

 

Verkiezing stadsdichter Enschede en afscheid van Regine Hilhorst met presentatie gedichtenbundel ” Een kapstok voor mijn ziel” 
januari 31

Op 31 januari wordt tijdens een bijzondere avond vol poëzie en muziek rond het thema van de Poëzieweek 2015 ‘Met zingen is de liefde begonnen’, de opvolger/ster van de huidige stadsdichter Regine Hilhorst gekozen. De Enschede zanger, toetsenist, percussionist, gitarist en componist Bert Kuipers brengt twee liedjes van Willem Wilmink ten gehore.

De presentatie van de verkiezingsavond is in handen van Magda Nij Bijvank

De verkiezing van de stadsdichter wordt georganiseerd door de Stichting Literaire Manifestaties Enschede (SLME). De ingezonden gedichten worden anoniem gejureerd. De jury bestaat uit: Gerard Kocx, Margót Veldhuizen, Bärbel Dorbeck-Jung, Trudie Lucardie en Regine Hilhorst.

Stadsdichter ben je voor twee jaar. De nieuwe stadsdichter: Schrijft tenminste twaalf gedichten per jaar, bij gelegenheden die er in Enschede toe doen. Dicht op bestelling. Zorgt dat de website van de stadsdichter wordt gevoed. Begeleidt de juniorstadsdichter. Kan er op rekenen dat (een deel van) zijn werk een plekje krijgt in De Twentsche Courant Tubantia. Enschede FM zal ook veelvuldig aandacht besteden aan de stadsdichterverkiezing.

Waar: Muziekcentrum Enschede; Arke zaal, Noorderhagen 27 Enschede

Wanneer: zaterdag 31 januari 2015 20.00 uur

Entree: gratis

Website: www.slme.nl

 

Afsluiting Poëzieweek 2015
februari 1
59b-valerius_ensemble
15.30 – 16.30 uur Auf Flügeln des Gesanges , met Valerius Ensemble en drie dichters: Moes Wagenaar. Lowie Gilissen en Willem M. Visser. Korte composities van o.a. Beethoven, Liszt, Mendelssohn en Mompou, te spelen door Inge Lulofs, piano, Robert Windak, viool en René Geesing, cello.

17.00 – 18.00 uur Film The full Monteverdi, met acteurs en zangers. Gebaseerd op Madrigalen, boek 4 van Claudio Monteverdi en nu te zien als een vervolg op het thema van de Poëzieweek.

Waar: Concordia Film/theater/expositie, theaterzaal, Oude Markt 15, Enschede

Wanneer: zondag 1 februari

Entree: Auf Flügeln des Gesanges € 8, The full Monteverdi € 8,gecombineerd € 12,50. Reserveren aanbevolen: dagkassa Langestraat 56, info@concordia.nl of telefoon 053. 430 09 99.

Website: www.concordia.nl