Wil je wat hulp bij het dichten? Omdat je bijvoorbeeld juniorstadsdichter 2025 wilt worden? Of omdat je je gevoelens of je rommelige gedachten mooi op papier wilt kunnen zetten? Dat kan! We hebben voor kinderen vanaf een jaar of 10 twee videolessen die je in de klas, bij de buitenschoolse opvang, of thuis kunt volgen.
Hieronder staan twee videolessen: Plastic Soep en Boomvergiftiger. Die kun je gewoon gratis bekijken. De videolessen duren ongeveer een kwartier. Af en toe staat er dat je de video even stil moet zetten, om te werken aan een werkblad. Die werkbladen vind je ook hieronder. Als je een printer hebt kun je ze uitprinten. Als je geen printer hebt dan kun je ze op je scherm bekijken en de antwoorden gewoon op een leeg blaadje, of in een schrift zetten.
Veel succes!
Tip: het kan lekker zijn om alleen te dichten, maar je kunt het ook samen doen met een vriendje, vriendinnetje, broertje, zusje… of met een volwassene.
Zelfstandig
In de klas kunnen kinderen, net zoals thuis, ook zelfstandig (of met een maatje) de videolessen bekijken en de werkbladen invullen. Ga hieronder naar de videoles die je wilt zien en print de bijbehorende werkbladen uit om er makkelijk mee te kunnen werken.
Met de eigen leerkracht
Je hoeft als (buitenschoolse) juf of meester in de bovenbouw geen taalkundig wonder te zijn, of poëzieliefhebber om deze dichtlessen te geven. Sterker nog: het grootste gedeelte van de les wordt gegeven door Anja en Tanja (en Pierre).
Hier kun je aan denken bij het geven van de les:
-Kies een van de videolessen uit. We raden aan om met Plastic Soep te beginnen, aangezien het werken met zintuigen voor de meeste kinderen iets makkelijker is dan het werken met associaties.
-Print voor iedereen een werkboekje uit. Of laat ze eventueel zoals Anja en Tanja in tweetallen werken, maar dit gaat eigenlijk alleen als ze dichten over iets dat ze samen hebben meegemaakt.
-Zorg dat iedereen de videoles op een groot scherm kan zien en kan horen.
-Ga vooraf kort een klassengesprek aan over wat voor onderwerpen belangrijk kunnen zijn om over te dichten. In de videolessen geldt: waar je sterke emoties bij hebt, dat is belangrijk om over te dichten.
-Zorg voor voldoende concentratie bij de kinderen, voor diepgang en maak samen plezier.
Tip: kijk ook achterop de boekjes voor leuke extra spelletjes en opdrachten
Met een gastdocent
Werk je op een school in Enschede en wil je jouw kinderen laten meedoen aan de juniorstadsdichtersverkiezing 2025? Dan kan jouw school een workshop ‘Dichten is niet Eng’ aanvragen. De eerste 12 workshops van 100 minuten zijn gratis (daarna 120 euro per klas)! Dus wees er snel bij. Mail naar: juniorstadsdichter@cultuureducatie-enschede.nl
Tanja ter Dicht (Regine Hilhorst), van het instituut voor het dichten in het algemeen en het juniorstadsdichten in het bijzonder en bekend van het duo Anja en Tanja, komt dan bij jou in de klas! Met een mooie set gedrukte werkboekjes.
De eerste lesvideo gaat over Plastic Soep. Anja, Tanja en Pierre zijn een beetje merkwaardig (… oke, bijzonder merkwaardig…), maar ze kunnen goed uitleggen hoe je kunt dichten. Ze leren je in 4 stappen een gedicht te schrijven waarbij je je zintuigen gebruikt: hoe ruikt, proeft, voelt, klinkt… dat waar je over wilt dichten?
Hier vind je het werkboekje van Plastic Soep, klik op het plaatje om het te downloaden.